ΜΗΛΙΕΣΣημείωση: Πατήστε πάνω στις εικόνες μου, για να τις δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος.


«Ξένε ποὺ μόνος κι ἔρημος
σὲ ξένους τόπους τρέχεις,
πές μου, ποιὸς εἶναι ὁ τόπος σου
καὶ ποιὰ πατρίδα ἔχεις;»

«Τὴ μακρινὴ πατρίδα μου
πάντα ποθῶ στὰ ξένα.
Ἐκεῖ τὰ χρόνια τῆς ζωῆς
περνοῦν εὐλογημένα.

Στ᾿ ἀγαπημένο μου χωριὸ
χαρὲς πάντα καὶ γέλια,
στ᾿ ἁλώνια τραγουδιῶν φωνὲς
ξεφάντωμα στ᾿ ἀμπέλια.

Κι ὅταν χορεύει ἡ λεβεντιὰ
στῆς Πασχαλιᾶς τὴ μέρα,
βροντοκοπᾶ τὸ τύμπανο
καὶ κελαηδεῖ ἡ φλογέρα.

Στὴ μακρινὴ Πατρίδα
ἔχει εὐωδιὰ καὶ χάρη
τὸ ταπεινότερο δεντρί,
τὸ πιὸ φτωχὸ χορτάρι.

Στοὺς κλώνους τῆς ἀμυγδαλιᾶς,
σμίγουν ἀνθοὶ καὶ χιόνια
καὶ φέρνουνε τὴν ἄνοιξη
γοργὰ τὰ χελιδόνια.

Στῶν μαγεμένων της βουνῶν
τὰ μαρμαρένια πλάγια,
γλυκολαλοῦν οἱ πέρδικες
καὶ κλαίει ἡ κουκουβάγια....

...Ἐκεῖ κι ὁ θάνατος γλυκός,

κι ἀφοῦ κανεὶς πεθάνει,
ἔχει στὸ μνῆμα του Σταυρό,
καντήλι καὶ λιβάνι

Γεώργιος Δροσίνης (1859-1951)

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΗΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ


Οι Μηλιές Ηλείας είναι χωριό του νομού Ηλείας. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Αρχ. Ολυμπίας (δημοτικό διαμέρισμα Μηλεών).

Οι Μηλιές βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Φολόη. Απέχουν από τον Πύργο35 χιλιόμετρα, ενώ είναι δυτικά από το χωριό Λάλα στο ίδιο οροπέδιο . Ο πληθυσμός του χωριού είναι περίπου 180 κάτοικοι (απογραφή 2011).

Βόρεια απέναντι από το χωριό, στη θέση "Παλιοβρέστα" είναι το εκκλησάκι "Παναγίτσα, η πρώτη Μηλιώτικη εκκλησία στην περιοχή και στο χωριό.Το εκκλησάκι κτίστηκε περίπου το 1849,( αυτό προκύπτει από την αφιέρωση που υπάρχει σε εικόνα του Χρηστού από τον Δημ. Κασκαντίρη το έτος 1849).Δυτικά του χωριού,σε απόσταση 2 χιλιομέτρων είναι ο ποταμός Ενιπέας (Το όνομα του Ενιπέα προέρχεται από την ελληνική μυθολογία και τον ομώνυμο ήρωα. Επρόκειτο για ένα πολύ όμορφο παραποτάμιο θεό, τον οποίο ερωτεύθηκε η Τυρώ, κόρη του Σαλμωνέα, βασιλιά της Ήλιδας. Κατά τον Όμηρο, ο θεός δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της κόρης και ο Πωσειδώνας, όντας ερωτευμένος μαζί της, εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία. Πήρε την μορφή του Ενιπέα και πλάγιασε μαζί της στις εκβολές του ποταμού..Η πυκνή βλάστηση πλατανια ,κισσούς, τα απόκρημνα φαράγγια με τις σπηλιές τους και τα άγρια αρωματικά βότανα που διαχέουν το άρωμά τους σε όλη την περιοχή, συνθέτουν ένα άγριο και επιβλητικό σκηνικό. πλούσιο σε θρύλους για Νεράιδες και Ξωτικά. Ιδιαίτερα δε, γύρω από τις νεροτριβές για τα υφαντά που υπήρχαν παλαιότερα. Οι ιστορίες αυτές παραμένουν ζωντανές στις μέρες μας από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά και είναι πολλοί που ορκίζονται ότι έχουν δει κάποιο από αυτά τα πλάσματα, κάποιες νύχτες, με γεμάτο φεγγάρι. Στις εκδηλώσεις, μάλιστα, που γίνονται στις όχθες του ποταμού τα καλοκαίρια, έχουν ειπωθεί αρκετές από αυτές τις ιστορίες.),

 οι πηγές τους είναι γνωστές σαν Αύρα..εδώ είναι το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής,μικρό και ιστορικό.(σήμερα είναι ανακαινισμένο). Από το δρόμο αυτό πέρασε όσες φορές χρειάστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης,εκεί συναντιόταν με προύχοντες και καπεταναίους της ορεινής Ηλείας* (όπως λέει ο Αθ. Βακαλόπουλος-Επετηρίς της Ετ.Ηλ.Μελετών, Τ.Γ΄Αθήνα 1984)και συζητούσαν θεματα για τον αγώνα και της λειτουργίας των μπαρουτόμυλων της ¨Αυρας , (Αξιοθέατο που σώζεται ακόμη είναι και ο νερόμυλος - μπαρουτόμυλος.)
 Στο κέντρο του χωρίου είναι η εκκλήσια του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, προστάτης του χωριού,και εξου και το πανηγύρι στις 8 Μαίου.Ανατολικά του χωριού ο Μηλιώτικος καμπος, που φτάνει μέχρι τα χωριά Λάλα και Αχλαδινή.
                                                                    Ιστορία [Επεξεργασία]
Πρώτος οικιστής του χωριού φέρεται να είναι κάποιος Αν. Μπακοβασίλης, αλλά κανένας απόγονος δεν διατήρησε το συγκεκριμένο επώνυμο[2].
Η απογραφή Grimani το 1700 αναφέρει ότι το Δούκα και οι Μηλιές ήσαν μία κοινότητα με επτά (7) οικογένειες ή 23 άτομα.
Ο οικισμός Μηλιές πρέπει να δημιουργήθηκε κατά το 1700: αναφορές για πρώτη φορά ιστορικά γίνονται κατά τα έτη 1685-1717[3]. Το χωριό έφτασε να έχει 450 κατοίκους.
Στην ανατολική μεριά του όρους Φολόη βρίσκεται η θέση "Πούσι", όπου τον Ιούνιο του 1821 έγινε μάχη ανάμεσα σε Έλληνες και Τουρκαλβανούς, οι οποίοι ηττήθηκαν, ενώ κατά τη γερμανική Κατοχή αντάρτες του ΕΛΑΣ έστησαν ενέδρα σε γερμανική φάλαγγα.
Τον Ιούλιο του 2009, στις Μηλιές πραγματοποιήθηκαν οι Γιορτές του Ενιπέα και της Φολόης.
 (οργανωση Δημήτρης Λέντζος- Μεγάλος χορηγός της εκδήλωσης είναι η οικογένεια Γερμανού ενώ στηρίζει και ο Σύλλογος των Απανταχού Μηλιωτών Ηλείας.

Το χωριό κάηκε δυο φορές.
3-9-1998 πρώτη πυρκαγιά 
27-8-2007 δεύτερη πυρκαγιά και ολοκληρωτικά ολέθρια,για το φυτικό του πλούτο ,Ευτυχώς δεν είχαμε θύματα από την πύρινη καταστροφή ,7 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς .
Το χωριό ανοικοδομήθηκε ολοκληρωτικά ,με έργα υποδομής-πυρασφάλειας-νέας ύδρευσης από τον πατριώτη. συγχωριανό,  επιχειρηματία γνωστό σε όλους μας, Μεγάλο χορηγό  Παναγιώτη  Γερμανό
Στις όχθες του ποταμού Ενιπέα στην ορεινή Ηλεία

Οδοιπορικό Μηλιές-Νεράιδα
Κείμενο: Κωνσταντίνος Μπιλάλης
Φωτό: Κώστας Λαδάς 
Συνεχίζοντας την όμορφη βόλτα μας στην περιοχή του οροπεδίου της Φολόης, φτάσαμε σε ένα μικρό, γραφικό χωριό. Το όνομα αυτού, Μηλιές. Πρόκειται για ένα χωριό πολύ λίγων κατοίκων, ως επί το πλείστον καλλιεργητών και κτηνοτρόφων. Βρίσκεται στους πρόποδες της Φολόης, σε υψόμετρο 570 μέτρα, 25 χιλιόμετρα βόρεια της Αρχαίας Ολυμπίας και 5 χιλιόμετρα δυτικά του Λάλα.  Αυτό που χαρακτηρίζει τις Μηλιές είναι η ηρεμία που μεταφέρει στον επισκέπτη και κάνοντας μία βόλτα στους, τρεις όλους κι όλους, δρόμους – ρούγες του χωριού νιώθεις να ξεχνάς τα προβλήματα που είχες μεταφέρει μαζί σου από την πόλη..........


                                     πηγή:http://kostasladas.blogspot.gr/2013/03/blog-post_7.html
=========================================================

Δρυοδάσος Φολόης-Στα μονοπάτια των Κενταύρων

Κείμενο: Κωνσταντίνος Μπιλάλης


Φωτό: Κώστας Λαδάς
 Σημείο αναφοράς για το δασικό πλούτο της ορεινής Ηλείας και γενικότερα της Ελλάδας, αποτελεί το περίφημο δρυοδάσος της Φολόης, που πήρε το όνομά του από την μυθολογία και τον βασιλιά των Κενταύρων Φόλο. Ο λαός της περιοχής το ονομάζει «Κάπελη», που σημαίνει πυκνό ή άφθονο δάσος. Επίσης, Ονομάζεται και «μπαλκόνι της Ηλείας». Είναι μοναδικό όχι μόνο σε ομορφιά αλλά και ιδιαιτερότητα.......
=========================================================

«Το φαράγγι των Κενταύρων»


                                

Κείμενο: Κωνσταντίνος Μπιλάλης
Φωτογραφία: Κώστας Λαδάς


Διαδρομή με ονομασία εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία, μεγάλο μέρος του πλούτου της οποίας είναι διάσπαρτο στην περιοχή. Η πορεία ξεκινά ανάμεσα στα χωριά Φολόη και Κούμανι, συναντά τον Ομηρικό ποταμό Σελλήεντα και καταλήγει στην καρδιά του χωριού Φολόη. Το μήκος της διαδρομής είναι μοιρασμένο σχεδόν ισόποσα σε τρία τμήματα: την κατάβαση, το κυρίως φαράγγι και την ανάβαση.
Αρχικά, συναντούμε ένα ελαφρώς κατηφορικό μονοπάτι περίπου 900 μέτρων. Είναι φαρδύ, πετρώδες και υπάρχει αρκετά μεγάλη ποικιλία στην βλάστηση, από φτέρες και βότανα μέχρι πουρνάρια και αριές. Οι φτέρες αγκαλιάζουν το μονοπάτι, οι θάμνοι τις πλαισιώνουν και πολύ λίγα μέτρα μακριά μας βρίσκεται το δρυοδάσος, που μας ξεπροβοδίζει και ορίζει την πορεία μας. Τις πρωινές ώρες ο επισκέπτης πρέπει να έχει το νου του για τα παιχνίδια του φωτός πίσω από την πλάτη του. Αξίζει να σταματήσει αρκετές φορές για να θαυμάσει τον τρόπο που οι ακτίνες του ηλίου προσπαθούν να τον αγγίξουν.
Μέχρι εδώ, ο πεζοπόρος ήδη βηματίζει γεμάτος ενθουσιασμό για την ομορφιά που περιβάλλει το μονοπάτι. Η συνέχεια όμως θα τον καθηλώσει. Οι φτέρες που σε οδηγούν μέχρι εκείνη τη στιγμή, αρχίζουν να αραιώνουν και αναλαμβάνει........

         καταπληκτικες φωτογραφίες 3D ,η ομορφιά της φύσης σε όλο της το μεγαλείο
         περισσότερες εικόνες και υλικό  http://eosfaro.blogspot.gr/2013/12/1.html?spref=fb

               ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: η Διαθήκη του για τον Ελληνισμό!Η κατάσταση δεν αλλάζει μαγικά και μηχανικά. Χρειάζονται να 
πολλαπλασιασθούν οι άνθρωποι που κάνουν Αντίσταση. Που παραμένουν
 πιστοί στις παραδόσεις μας, στις αξίες μας, στην ιστορία μας και στους αγώνες μας
. Οι αναθεωρητές πολύ κακή συγκυρία επέλεξαν για να γκρεμίσουν από τις καρδιές
των Ελλήνων τα κάστρα των θυσιών. Σταθήτε όλοι όρθιοι στις επάλξεις σας και μη
 ξεπουλήσετε τα πρωτοτόκια μας. Διδάξτε στα παιδιά σας την αλήθεια, όπως την
 εβίωσαν οι αείμνηστοι Πατέρες μας. Ο λαός μας ξέρει να υπερασπίζεται τα ιερά
 και τα όσιά του. Το έχει κατ' επανάληψιν αποδείξει. Και θα το αποδείξει και πάλι
. Αντίσταση και Ανάκαμψη! Για να ξαναβρούμε ό,τι έχουμε χάσει, για να υπερασπισθούμε
 ό,τι κινδυνεύει"! 

προφυτιες παισιου

chttp://www.youtube.com/watch?v=xsJYLaMv8mc

Παΐσιος-πρόβλεψη οικονομικής κρίσηςΔεν υπάρχουν σχόλια :